Intervju: Alexandre de Juniac, Administrerende Direktør for Air France & KLM

30. Jun 2014
by Jacob

Han er ansvarlig for et av verdens største reisekonserner med en omsetning på 25 milliarder euro og drøyt 100.000 ansatte. Hvert år reiser 77 millioner passasjerer med et av flyselskapene i konsernet, i ett av de 590 flyene til ett av de i alt 103 landene som konsernet trafikkerer.  Han har en hektisk arbeidsdag, Alexandre de Juniac, styreleder og administrerende direktør for Air France & KLM. BusinessClass.no fikk et eksklusivt intervju med ham i Paris for å prate om bonusprogram, flyinnkjøp, service ombord og så klart litt første klasse prat.  

Alexandre de Juniac vil naturligvis begynne med å prate om de store endringene som Air France nå har begynt, "Best and Beyond" og "France is in the air" er nøkkelordene. Med "Best and Beyond" menes at Air France skal bli ett av de 3-5 beste flyselskapene i verden når det gjelder de produktene som tilbys. "France is in the air" handler om å løfte frem det beste fra Frankrike og som er kjent i verden - mat, drikke, design, mote og haute couture. – Vi ønsker å investere i klasse. Det handler om de tradisjonelle konseptene av luksus, det handler om livskvalitet, mat, komfort og eleganse. Alt med høyeste klasse, forteller han. Samtidig gjøres store investeringer for å oppgradere langdistanseflåten med nye seter. 300 millioner euro spanderes på i alt 25 stk. Airbus A330 og Airbus A380, 500 millioner euro på 44 stk. Boeing 777 og 200 millioner euro på KLMS Boeing 747 og Boeing 777. I alt er det snakk om en milliard euro.

Er det en fremtid for første klasse?

Stadig flere flyselskaper fjerner første klasse og satser i stedet på å forbedre sin business class. Air France derimot har nylig lansert en ny første klasse suite, ser de virkelig et potensiale? – La Première som er en del av Air France DNA, forteller de Juniac. Produktet er veldig berømt og går i linje med vår strategi om å oppgradere våre produkter og tjenester. Det ville bli en selvmotsigelse å si at vi har fantastiske produkter og samtidig gi opp vårt første klasse produkt. En viss forandring gjøres dog. De åtte førsteklassesuitene på Boeing 777 kommer til å reduseres til fire. Dette for å matche etterspørselen. Men et potensiale ser han definitivt og forteller at det i særklasse største markedet er Nord-Amerika, både for amerikanere som reiser til Europa og européere som reiser til Nord-Amerika. Kina er også interessant i følge de Juniac, hvilket er årsaken til at Airbus A380 nå benyttes til Shanghai. Japan og Afrika er også potensielle markeder. I desember kommer Air France faktisk til å lage en egen expo i Gabons hovedstad Libreville der alle nye seter skal vises frem. – Første klasse kommer definitivt til å finnes i fremtiden, der det har en funksjon, legger han til. Det må være økonomisk mulig å forsvare og det må finnes en viss etterspørsel etter et slikt produkt på destinasjonen. Han ser også første klasse som en viktig del for personalet, en mulighet til å kunne løfte frem mennesker og en gulrot for kabinpersonalet å kunne avansere. Noen planer om å innføre første klasse hos KLM, har dog ikke de Juniac, der får det holde med business class.

Regioner med potensial, og hvordan er det med Skandinavia?

På spørsmål om hvor han ser det største fremtidspotensialet svarer de Juniac direkte "vi ser østover". Kina er et interessant marked og han forteller at Air France i denne sammenheng har en stor fordel  ved at Paris i særklasse er den største destinasjonen i Europa for kinesere. Nord-Amerika er tradisjonelt et viktig marked for Air France men for fremtiden ser han også et potensiale i Sør-Amerika og i Afrika. I Brasil har Air France nylig åpnet eb rute til hovedstaden Brasilia og innledet et samarbeid med brasilianske GOL. I Afrika har Air France & KLM et annet stort marked å jobbe på. Air France konsentrerer seg først og fremst på vest -og sentral Afrika mens KLM arbeider i østre Afrika. For Skandinavia er det fremfor alt hos KLM som potensialet finnes. KLM og datterselskapet KLM Cityhopper jobber hardt med å knytte nye steder i nord Europa til Amsterdam Schiphol hvor man så kan reise videre fra. Alexandre de Juniac forteller at de vil se en KLM-destinasjon omtrent hver 20ende mil i nord Europa, der et sted ligger visjonen. KLM har allerede en solid tilstedeværelse i Skandinavia, ikke minst i Norge hvor de flyr til åtte steder. Han ser et utviklingspotensiale i regionen hvor Tilslutningsruter til Amsterdam helt klart har en funksjon. – Skandinavia er definitivt en viktig del i det strategiske konseptet som KLM har. Air France spiller en mindre rolle i denne sammenheng i Skandinavia. Der handler det mest om på knytte Skandinavia til Paris og Charles-de-Gaulle med de omfattende transfermulighetene som finnes der.

Bedre produkter og service innen Europa

Mens andre flyselskap kutter ned på servicen innen Europa og fremfor alt i økonomiklasse, har Alexandre de Juniac ingen planer om å gjøre det samme. Tvert i mot vil han forbedre passasjeropplevelsen og forteller at de i juli i år gjeninnfører varm mat i økonomiklasse på flyvninger over tre timer. Han ser også bakkeproduktene som en viktig del Europareisende passasjerer som ofte tilbringer mer tid på flyplassen enn i lufta. En totalrenovering av loungene i terminal 2F på Charles-de-Gaulle (som benyttes for de fleste Europafly) er planlagt for 2016-2017. Han vil også at forretningsreisende skal behandles annerledes og ser dette som noe veldig viktig. Og business class innen Europa er her for å bli. Det også er en del av Air France´ DNA. de Juniac tror at mange kunder er klare for å betale for et slikt produkt, men da må forutsetningen være at de får et bra produkt.

Frekvente reisende og bonuspoeng

Å attrahere frekvente reisende er viktig for de fleste reisebedrifter, så også for Air France & KLM. Alexande de Juniac ser tre hovedpunkter for hvordan dette skal gå til; tilby bra produkter, tjenester og komfort, ett bra nettverk med effektive hubber og et bra bonusprogram. Fremfor alt er det å kunne tilby smidige transfers noe han ser på som spesielt viktig og noe han tror mange frekvente reisende setter stor pris på. For bonusprogammet Flying Blue ser han fortsatt at det er mye å gjøre, ikke minst med å øke effektiviteten. Han ser også viktigheten av å "se" de frekvente reisende for å skape lojalitet. Rent praktisk vil han forbedre mulighetene for Flying Blue-medlemmene til å nyttiggjøre seg av sine poeng, og det skal være enkelt. Han ser partnerskapene som veldig viktige i Flying Blue, eksempelvis hotell og bilutleie. Og han ser fordelen å ha det nederlandske flyselskapet Transavia med i konsernet. Dette er et selskap som fokuserer på feriedestinasjoner. Det innebærer at man eksempelvis kan benytte opptjente poeng til å reise på ferietur med Transavia.

Noen fler Airbus A380 på gang?

Air France fikk forleden levert sin tiende Airbus A380, ytterligere to er bestilt, men leveringstidspunktet er forskøvet. Noen planer for å bestille ytterligere flere Airbus A380 finnes ikke pr. nå. Derimot finnes bestillinger på andre flytyper. Blant annet på Boeing 787-9 og Airbus A350 til både Air France og KLM. Flere Airbus A380-destinationer kan bli aktuelt. Elfenbenskystens hovedstad Abidjan kommer delvis til å trafikkeres med Airbus A380 fra oktober, Sao Paulo og Mexico City overveies også. Air France skulle gjerne gjeninnført Airbus A380 til Singapore, men det forutsetter at man kan få i gang flere samarbeid i regionen med videretilslutninger til andre destinasjoner.

Fremtidsvisjoner

Alexandre de Juniacs fremtidsbilde for Air France & KLM er at de kommer til å tilhøre en av de 3-5 store flyselskapsgigantene og i Europa ser han at Air France & KLM fremfor alt kommer til å konkurrere med to andre flyselskap. Videre tror han at gulfselskapene har kommet for å bli. Men selv med den tøffe konkurransen er han ikke urolig for fremtiden. Han vektlegger Air France & KLMs sterke nettverk med 250 destinasjoner og mange sterke partnerskap med flere joint ventures som fungerer meget bra bra. Forutsetningene finnes, det handler bare om å gjøre et bra stykke arbeid. Andre fordeler finnes også, eksempelvis med de nye langdistansesetene på Air France. Fem rader business class med 20 seter kan på under ti timer byttes ut mot 50 økonomiklasse seter. Dette innebærer at man kan tilpasse kabinkonfigurasjonen etter etterspørselen, eksempelvis med flere økonomiklasseseter og færre businessclass seter i feriemånedene juli og august.

Hvorfor skal man velge Air France?

Vi avslutter med samme spørsmål vi har stilt mange ganger tidligere, er det noe Alexandre de Juniac vil si til BusinessClass lesere? – Om dere verdsetter å få et eksepsjonell behandling og liker franske smaker, da skal dere reise med Air France. Vi lanserer nå "France is in the air", Frankrike blir kontinentalt, og alt kommer til å holde toppklasse, avslutter han.

More from BusinessClass.com