Innvielse av SAS nye "oljerute", all-business class Stavanger-Houston

20. Aug 2014
by Jacob

Den 20 august kl 15.30 klipte konsernsjef i SAS, Rickard Gustafson høytidlig båndet for SAS kanskje mest spektakulære rute på flere årtier, den såkalte "oljeruten" Stavanger-Houston med en Boeing 737 med utelukkende business class ombord.

All-business class med kun 44 seter ombord

Boeing 737-flyet har 44 seter ombord, 11 rader i en 2-2 konfigurasjon. Setene er såkalt angle flat businesseter.

Setet i SAS & Privatairs Boeing 737 Flyet savner dog et tradisjonelt underholdningssystem, istedet tilbys alle passasjerer en iPad med mer enn 35 filmer, dokumentarer, TV-program samt flere timer med musikk og en egen anti-stresskanal ”Meditainment”. Samtlige seter har også eget strømuttak.

Setet i SAS & Privatairs Boeing 737 Setet har totalt fem knapper. To for å regulere høyden, en for bordet en for lampen og en for korsryggstøtten. Å legge setet ned fungerer fint, men tar litt tid. Best sovekomfort får man når man legger setet nesten helt ned. Det gir best støtte for ben og lår. Med setet helt felt ned er det lett å "skli" ut av setet og ned mot gulvet. Det finnes også egen fotstøtte som går an å felle ut lengst nede på setet.

Kabinen En kul detalj er at innvielsesflyvningen ble premiere for Hästens-samarbeidet med pute og dyne fra Hästens. Dog kommer det til å drøye til 2015 innen dette introduseres på de øvrige langrutene til SAS.

Seteskontrollen

Service ombord

Serviceopplegget består av Champagne, vann eller juice før avgang. Etter start tilbys cocktails etterfulgt av et treretters måltid med tre valg av hovedrett. På flyvningen mellom Stavanger og Houston finnes også et kaldt alternativ. Før landing tilbys et enklere kaldt måltid i Houston og frokost før landing i Stavanger. Mellom måltidene  finnes smørbrød, frukt, snacks samt varme og kalde drikkevarer. Servicen foregår fra en tralle som dekoreres med en duk hvor man kan se samtlige valg av både mat og drikke.

Ny lounge på Stavanger Sola

Gate 8 lengst ut i non-Schengendelen av transitthallen på Stavanger Sola, finnes ett gateområde som SAS disponerer hver dag til denne ruten. Fra to timer før avgang til to timer etter avgang.

SAS minilounge i Stavanger Sola lufthavn I dette området finnes komfortable sofaer, stoler samt forfriskninger i form av øl, vin, kaffe, te og diverse alkoholfrie drikkevarer.

Snacks i miniloungen

Seks avgangar i uken

Ruten til Houston trafikkeres hver dag unntatt lørdag. Fra Stavanger letter flyet klokken 16:00 med ankomst i Houston klokken 19:40. Motsatt vei blir det avgang 21:35 med ankomst i Stavanger 14:20. Tilslutninger finnes fra blant annet Oslo, Bergen, København og Aberdeen. Flytiden blir 10 timer og 40 minutter til USA og 9 timer og 45 minutter tilbake til Stavnger. Avgangene er de siste som tilbys i løpet av dagen i begge retninger hvilket innebærer at man kan ha en full arbeidsdag i enten Stavanger eller Houston. Selv fra andre skandinaviske steder får man i mange tilfeller en betydelig tidsbesparelse.

Innleid fly fra sveitsiske Privatair

Fløyet som benyttes, leies inn fra sveitsiske Privatair med er malt i SAS´egne farger. Kabinpersonalet kommer hovedsaklig fra Privatair med tanken er det i det minste skal finnes noen skandinavisk talende ombord på hver flyvning. På innvielsesflighten fantes eksempelvis en svensk steward fra Privatair.

Glade kabinansatte fra SAS og Privatair På hver flyvning er det to piloter og fire i kabinen. På innvielsesturen var også et femte besetningsmedlem fra SAS på plass for å yte litt ekstra service.

Privatair Cabin Service Director

Finnes det et marked?

I følge SAS har man stor tro på denne ruten. 424 bedrifter i Stavangerregionen ble spurt omn behovet. Av disse var 47 prosent i gass og oljeindustrien. Houston kom på første plass som ønskedestinasjon fra Stavanger. 44 prosent av selskapene oppgir at de reiser til Houston. Blant de store selskapene  forventer 35 prosent av dem en økt reiseaktivitet på mellom 5 og 25 prosent de nærmeste årene gjennom økt internasjonal aktivitet og flere store prosjekter. Vi spurte Eivind Roald, SAS Vice President Marketing & Sales, om hvordan det har gått og om han var fornøyd . Under den kommende oljemessen om noen dager er alle fly fullbooket. Innvielsesturen hadde for øvrig 10 ledige seter.

Flyets nye navn

Det finnes en person mer enn noen annen som har vært involvert i utviklingen av denne ruten enn noen annen, nemlig Eivind Roald. På morgningen fikk han seg en liten overraskelse da kolleger fra SAS i all hemmelighet hadde døpt flyet til Eivind Viking. Han var godt fornøyd med det.

Eivind Viking ble navnet... BusinessClass.no fikk også tid til et intervju med Eivind Roald om den nye ruten, resultatet av de endringer som har blitt gjort det siste året i eksempelvis EuroBonus og det nyte servicekonseptet, og ikke minst hva som skjer videre i resten av 2014 og 2015. Dette vil bli publisert i en egen artikkel.

SAS koncernsjef Rickard Gustafson klipper båndet

Klart for avreise

More from BusinessClass.com