Færre ønsker business class innen Europa

21. Nov 2013
by Martin Björnström

For et halvt år siden presenterte SAS et nytt servicekonsept som innebar at Business Class forsvant som et tilbud på reiser innen Europa. businessclass.no har fått et eksklusivt intervju med Eivind Roald, konserndirektør sales & marketing hos SAS om hvordan dette har blitt tatt i mot av de reisende.

Konkurransen på flyreiser innen Europa blir stadig tøffere og tradisjonelle nettverksselskaper endrer sine servicekonsept for å presse flyprisene ned. British Airways innførte nylig muligheten til å kunne fly uten innsjekket bagasje til en ekstra lav pris. Lufthansa flytter en rekke av sine strekninger over til sitt søsterselskap Germanwings og Finnair gjør det samme med Flybe.

Hvorfor forsvant Business Class fra intra-Europeiske ruter?

- Business Class forsvant av to årsaker; - vi ser at mange av våre bedriftskunder ikke tillater Business Class på de kortere strekningene, altså innen Europa. Dette er en utbredt reisepolicy, sier Roald. - På 60-70 prosent av våre strekninger konkurrerer vi med lavprisselskapene. Vi konkurrerer egentlig ikke med nettverksselskaper som Lufthansa og British Airways selv om disse iblant flyr samme strekning som oss. I relativ størrelse er det Norwegian, Ryanair, Easyjet o.l. som er våre hovedkonkurrenter. Og derfor velger nettverksselskapene å satse annerledes for å møte denne nye hverdagen. - På innenriks og intra-Skandinavia er dette en "no brainer" for alle, sier Roald. På Europeiske hoved destinasjoner som eksempelvis Frankfurt og London har det blitt vanskeligere. Det blir forskjellen tydeligere mot nettverksselskapene. - Det er en stor forskjell på de tilbakemeldingene vi har fått fra Europeiske og Nordiske Business Class reisende. De mest høylytte klagene kommer fra "Bankers in London". Men vi kan ikke fokusere vårt selskap mot kun disse - vi var vel vitende om at vi kunne miste noea av denne gruppen reisende, men vi er et flyselskap for 30 millioner reisende, fortsetter Roald. - Tre retters måltider ombord føles veldig lenge siden. Vi ser ikke at kundene er klare for å betale for dette. Og da snakker vi om majoriteten av kundene, det finnes selvsagt unntak. Vi tror vårt nåværende fokus er riktig, men vi kan komme til å se over hva vi har behov for å justere i tiden fremover. Vi vurderer dette fortløpende og foretar jevnlige kundeundersøkelser. Men nå skal vi fokusere på det som har vært mest etterspurt; bakketjenestene. Fast track og innenriks SAS lounge.

Utover måltider og service ombord må blokkerte midtseter for SAS Plus og gull-kunder ha vært etterspurt?

- Blokkerte midtseter tilbyr vi nå mer som en separat tjeneste for 1.500 kroner pr. enkeltreise innen Europa og Skandinavia. Seteblokkering for gullkunder er ikke en policy, men opp til kabinpersonalet å plassere kundene. På sikt får vi se om SAS Plus kommer til å inkludere seteblokkering. Det er en avgjørelse som ikke krever store investeringer i utvikling, men mer en økonomisk avgjørelse.

Føler dere at SAS mister kunder til andre selskap som fortsatt tilbyr Business Class på kortere ruter?

- Det gjør vi helt sikkert. Å tro noe annet vil være naivt. men spørsmålet er hvor mange - og jeg tror ikke det er så mange faktisk, avslutter Eivind Roald.

More from BusinessClass.com