En første titt: Qatar Airways business class og economy class på nye Airbus A350

7. Jan 2015
by Jacob

Qatar Airways er det første flyselskapet som tar i bruk Airbus A350, en flytype som generelt regnes som Airbus tilsvar på Boeings 787 Dreamliner. Vi fikk en eksklusiv mulighet til å titte inn i det nye flyet bare dager før den første regulære flygningen. 

Den offisielle premiereflygningen skjer i midten av januar og premierestrekningen blir Doha-Frankfurt, ikke Doha-London som pleier å være tilfellet når Qatar Airways lanserer nye produkter. I løpet av 2015 kommer dessuten både Finnair og Vietnam Airlines å begynne å fly med Airbus A350 etter hvert skandinaviske SAS. Totalt har Airbus solgt 778 fly til 41 flyselskap, hvilket er rekord Airbus. Qatar Airways har bestilt 80 fly.

Qatar Airways Airbus A350 XWB Airbus A350 i Qatar Airways versjon har utelukkende business class og economy class ombord. Qatar Airways toppsjef Akbar Al-Baker forklarer at mankun kommer til å beholde første klasse på Airbus A380 som benyttes på noen av de viktigste og mest frekvente rutene. For øvrige ruter holder det mes business class som han anser at holder såpass høy kvalitet sammenlignet med de fleste konkurrenter at den holder for de fleste forretningsreisende. Qatar Airways har heller ikke noe premium economy produkt ombord. Doha-Frankfurt blir som sagt premiereruten og deretter venter Doha-New York. For øvrig kommer flytypen til å benyttes på sekundære destinasjoner i Europa og til fjerne østen, ruter som i dag trafikkeres med Dreamlineren men fremfor alt som en direkte arvtaker til Airbus A330. Vi tar en titt ombord og hilses velkommen av to fornøyde flyvertinner.

Qatar Airways Airbus A350 XWB crew

Business Class på Airbus A350

Business class er plassert lengst fremme i flyet og består av 36 seter, ni rader i en 1-2-1-konfigurasjon. Setene er i grunn de samme som på Airbus A380 og Boeing 787 Dreamliner med noen mindre forskjeller i design, først og fremst fordi man på Airbus A350benytter en del mørkt treverk i kabinen, et design som også benyttes på Qatar Airways nye Airbus A380. Setet er definitivt et av de bedre i industrien og en konfigurasjon med 1-2-1 som innebærer at samtlige passasjerer har direkte adgang til midtgangen. Setet blir helt horisontalt flatt når det legges ned. Man får da en 203cm lang seng.  Skjermen er en 17 tommers HD-oppløst skjerm med AVOD (Audio Video On-Demand).

Qatar Airways Business Class Airbus A350 Kabinopplegget i business class er velkjent for den som har reist i Qatar Airways Dreamliner med fem rader lengst frem mellom første og andre døren. På Dreamlinern finnes deretter to seter i midten mens det på Airbus A350 finnes ytterligere fire rader. Det innebærer en økning av antall seterr fra 22 på Dreamlinern til 36 på Airbus A350. En annan forskjell på Dreamlinern er vindusgardinen som på Airbus A350 er av tradisjonell modell mens Dreamlinern har elektronisk styring av disse og dessuten et solsbeskyttelsesalternativ som gir en mørkeblå avskjermning mot solen mens det fortsatt er mulig å se ut.

Qatar Airways Business Class Airbus A350 Servicekonseptet er ellers det samme på Airbus A350 som på øvrige flytyper på tilsvarende ruter.

Loungeområde i business class

Akkurat som på Dreamlinern finnes det ved dør nummer to et lite loungeområde for passasjerer i business class. På Airbus A350 er dette betydlig større og har dessuten to store buffétbord for drikker og snacks mellom måltidene under flygningen. Også designet er annerledes i mørkt treverk med en unik takdekorasjon, slett ikke ulikt det som finnes i barområdet på Airbus A380. De aviser og magasiner som på Dreamlinern finnes i et stort stativ er på Airbus A350 flyttet til mindre hyller ved siden av buffétbordene.

Loungeområdet i business class

Economy Class på Airbus A350

Economy class består av 247 seter plassert i en 3-3-3-konfigurasjon. Setet er 18 tommer bredt hvilket er ganske til å være økonomiklasse. Airbus A350 XWB er et av de bredeste flyene i industrien (prefikset XWB står for extra wide body) og det hadde rent praktiskt vært mulig å klemme inn ti seter i bredden.  Benplassen ligger på 32 tommer, omtrent standard for økonomiklasse, og hvert sete har en egen 10,6 tommers skjerm med HD-oppløsning og AVOD (Audio Video On-Demand).

Qatar Airways Economy Class Airbus A350 Akkurat setebredden er det som merkes når man prøvesitter setet, for en normalstor person er det slettes ikke trangt til å være økonomiklasse. Også benplassen fungerer fint uten å by noen overflod av plass.

Qatar Airways Economy Class Airbus A350

Elektroniske displayer og bagasjehyller

Airbus A350 har til forskjell fra de fleste andre flytyper elektroniske displayer for eksempelvis å vise at sikkerhetsbeltet skal spennes fast og elektroniske apparater skal stenges av. Det finurlige med dette er at hvert flyselskap kan designe sine egne skilter samt at det går å rotere mellom ulike varselsskilt.

Elektroniske display Også bagasjehyllene er annerledes sammenlignet med andre flytyper, bagasjehyllen åpnes nedover og er svært romslig takket være et nytt design hvilket gjør at man får plass til mer håndbagasje.

Nye bagasjehyller

More from BusinessClass.com