BusinessClass var tirsdag i Zürich for å besøke SAS flyet ”Erik Viking”. Flyet er det første av SAS langdistansefly som opgraderes med den nye kabinen og som forventes å være i luften medio februar hvor det vil fly mellom København og USA.
Den nye kabinen
Arbeidet med den nye kabinen har nå pågått i et drøyt år, og nå er man i ferd med å implementere dette i det første flyet. Dette er en prosess som gjerne tar to eller tre ganger så lang tid i industrien. Prosessen med å designe en ny kabin og finne nye seter er ganske komplekst og ikke uten kompromisser. Helt kort kan det dog kokes ned til, at man konstant skal finne det beste kompromiss mellom design, holdbarhet og vekt.
For å gjøre prossen smidigere og ha mulighet til å gå fra idé til montering på omkring halvannet år har SAS valgt å kjøpe ferdigutviklede seter som man i samarbeid med produsenten har tilpasset. Businessclassetet er fra irske Thompson Aero Seating mens setene på SAS Plus og SAS Go er fra franske Zodiac Aerospace. Fra prosjektets start har man tatt sikte på å ha den nye kabinen i drift fra slutten av januar, i dag er planen "midten av februar". Denne forsinkelsen har flere årsaker, dels har det planlagte vedlikeholdet tatt litt lengre tid enn forventet og dels har man måtte vente på leveringen av visse komponenter. Pr. nå venter man blant annet på levering av setene til SAS Go. Det har tidligere vært spekulert i at det første flyet skulle benyttes på ruten mellom København og New York, det er ikke noe SAS kan bekrefte men det er dog bestemt at flyet skal fly mellom København og USA.
Erik Viking som nymalt Når ”Erik Viking” er klar med den nye kabinen er det ”Emund Vikings” tur til å bli oppgraderet med den nye kabinen. Det skal foregå etter det man kaller ”nose to tail”-prinsippet – likeså snart et fly er ombygget begynner ombyggingen av det neste. Man har planlagt å oppgradere et fly pr. måned, med unntak av månedene juni-august, og vil således ha nye kabiner i de fleste fly ved årets utgang. – Vi gleder oss stort til snart å kunne presentere de nye kabinene for våre kunder. Det kommer til å betyr et kjempeløft for SAS, og det vil gi våre kunder en helt ny reiseopplevelse, sier Eivind Roald, Executive Vice President Commercial hos SAS.
Underholdningssystem og WiFi
Hvis man titter på flyet som helhet er den største enkelstående forbedringen flyets helt nye underholdningssystem. Underholdningssystemet som er baseret på Zodiacs ”RAVE”-system byr på HD-skjermer til alle passasjerer og AVOD (Audio Video On Demand). Det nye underholdningssystemet vil romme markant mer innhold enn det nåværende og vil utover film, musikk og spill nå også by på tv-programmer. Skjermene i henholdsvis Business, Plus og Go vil være på 15”, 12” og 9” mot dagens 10”, 6” og 6”. En annen endring i forhold til dagens underholdningssystem er fjernkontrollene. De forsvinner i SAS Plus og SAS Go, SAS forsikrer dog at innholdet er tilpasset slik at systemet enkelt kan betjenes ved hjelp av den trykkfølsomme skjermen.
SAS Business: Underholdningssystemet
SAS Plus: Underholdningssystem
SAS Plus: Underholdningssystemet på første rad Flyet vil også kunne tilby trådløst internett til alle passasjerer. Servicen er gratis for passasjerer som reiser på SAS Business og SAS Plus eller har et EuroBonus Gull- eller Diamantkort. For øvrige passagerer koster servicen $19. Senerer det også mulig å benytte mobiltelefonens GSM oppkobling for å ringe eller skrive SMS’er fra luften.
SAS Business
Det nye SAS Business vil på Airbus A330 bestå av 30 seteer i en 1-2-1 konfigurasjon. Setene er plasseret forskøvet i forhold til hverandre, dette gør det mulig å legge setet ned til en horisontalt flat seng som er minst 192 cm lang og viktigst av alt er i full bredde. Kabinens design vil adskille seg fra SAS Plus og SAS Go, ved at man blant annet benytterstoff på den forreste vegg og et tykkere teppe på gulvet. Man ønsker å gi intrykk av et det er et hotellrom snarere enn et fly. Blandt de mere interessante detaljer i det nye SAS Business kan sengetøy fra Hästens nevnes, sammen med justerbar hardhet i setet. Videre dempes lyset ved setet når det legges ned. Dette er såkalt ”moodlighting”. Hvert sete får 2 USB-uttak og en stikkontakt.
SAS Business: Sedet
SAS Business: Single sete
SAS Business: Bordet
SAS Business: Fjernkontroll når setet er lagt ned
SAS Business: Underholdningssystemet
SAS Business: Den fremste veggen - laget helt i stof
SAS Plus
Det nye SAS Plus på Airbus A330 har fått kraftigt "vokseverk", kabinen vokser fra 35 til 56 seter i en 2-3-2-konfigurasjon. Sedet byr på 38” benplass (pitch) og en bredde som tilsvarer dagens SAS Plus. Sittekomforten er økt, Videre har man har tilføyet et ekstra uttak til høretelefoner i armlenet for ikke å problemer med ledningen under måltidet. Setet har justerbare fot- og nakkestøtter og det kan lenes 7” tilbake.
SAS Plus: Setet
SAS Plus: Setet lent tilbake
SAS Plus: Fotstøtten
SAS Plus: Halvt bord
SAS Plus: Bordet
SAS Plus: Justerbar nakkestøtte
SAS Go
SAS nye økonomiklassesete er ifølge SAS ennå en forbedring i forhold til idag, det nye setet byr på bedre ergonomi og sitte/sovekomfort. Setet har en en spesiell funksjon som gør at sitteputens forkant heves når sedet lenes tilbake, hvilket skal skape en bedre soveoplevelse. Selv om den faktiske benplassen ikke endres nevneverdig i forhold til idag (fortsatt 31-32 tommer benplass) skal setets nye struktur og oppbygging gjøre, at det vil føles mere rommelig enn hva det faktisk er. Sidene setene på SAS Go ikke er ankommet til SR Technics i Zürich har vi ennå ikke hatt mulighet til å teste dem. Vi kan dog allerede nå løfte sløret for en forbedring, boksen ved føtterne som rommer strømforsyningen til blant annet underholdningssystemet blir markant mindre og gir således bedre benplass.
SAS Go: Foreløpig ingen seter i SAS Go kabinen
SAS Go: Setet
SAS Go: Setet
Mens vi venter…
Mens vi venter på at det første fly skal settes i trafikk er det mulig å følge med på
hvor det vil være daglige opdateringer . Det er også mulig å se og rører det nye businessetet i dag. Det finnes nemlig utstilt på Københavns Lufthavn Kastrup men senere vil være å finne på Oslo Gardermoen og Stockholm Arlanda.
SAS Business prototype i Københavns Lufthavn