Interview: Per Tideus, kabineansvarlig i SAS og projektleder for de nye langrutekabiner

16. Feb 2015
by Jacob

Han har ledet arbejdet med at skabe SAS nye langrutesæder og gøre SAS langdistanceprodukter mere tidssvarende. Vi møder Per Tideus, 

Cabin Manager og projektansvarlig for de nye produkter som indvies i dag, for at tale sæder, kabiner, underholdningssystem og naturligvis udviklingen i fremtiden. 

Vi mødes i loungen i Københavns lufthavn. Jeg har allerede inden mødet hørt at Per er en person med styr på tingene, derfor er papiret med spørgsmål også både langt og detaljeret.

Hvor længe har projektet været i gang og hvad var det som gjorde at I startede det?

Ideen dukkede op inden sommeren 2013 og en af årsagerne var naturligvis at de nuværende kabiner begyndte at blive ganske gamle. En anden årsag var at det blev sværere og sværere at få fat på reservedele. Vi ville også udskifte sæderne mens der stadig var nogle år tilbage i vores Airbusfly og således kunne få glæde af sæderne nogle år.

Hvilke kriterier havde I for at finde passende sæder og frem for alt et passende business class-sæde?

I business class handlede det om direkte adgang til midtergange for alle passagerer, en bedre privat sfære ved sædet og et større personligt rum. Vi ville også finde et lidt bredere sæde med ordentlig plads til fødderne. Samtidigt var tiden knap, vi kunne ikke vente alt for længe med at udskifte sæderne. Ved en tilfældighed fik vi at vide at sædeproducenten Thompson havde et nyt sæde undervejs, Vantage XL, som er en videreudvikling af det sæde som eksempelvis Austrian og Brussels Airlines anvender. Sammen med Qantas blev vi først i verden med dette sæde. I SAS Plus har vi længe været tilfredse med produktet og responsen fra vores passagerer har været positiv. Vi ville findes et sæde som ligner vores gamle sæde, for ikke at gamble med produkt som findes i dag og værdsættes af mange. I SAS Go handlede det primært om at udnytte pladsen ombord bedst muligt og vi har eksempelvis arbejdet meget med det ergonomiske og har forbedret udformingen af sædepuden og ryglænet.

Kan du fortælle mere om samarbejdet med Hästens?

Samarbejdet med Hästens kom ganske naturligt da vi har de samme værdier og deler den skandinaviske tradition. De tilbyder dessuden et produkt som designmæssigt er lidt blødere end de lidt stivere tæpper og pudder vi selv har haft tidligere, det passede godt ind sammen med resten af det nye. Fornyeligt har vi komplementeret med en tynd madras, udover dyne og pude.

Hvad er historien omkring trepunktsbæltet? Var der nogle alternativer?

Trepunktsbæltet er i sig selv ikke et krav, men derimod findes der visse sikkerhedskrav vi skal følge. Alternativet var et ganske tykt bælte som findes hos mange andre selskaber og som nu findes i en ny variant. Beslutningen blev taget ganske sent og der har været en del diskussion frem og tilbage om hvilken vej vi skulle gå. Vi valgte dog trepunktsbæltet da det passede bedste sammen med vores nye produkt og dessuden er mere behageligt når man skal sove. Det trejde bælte behøver man nemlig kun have på under start og landing.

Har I bevaret de store business class toiletter? 

De store og meget værdsatte toiletter i business class findes stadig, af praktiske årsager er de dog flyttet cirka en meter længere frem i kabinen, hvilket gør at der nu kun findes et vinduet mod tidligere to vinduer.

Har i valgt at beholde buffeten i business class?

Den findes stadig, dog med en noget anden udsmykning.

Hvordan er det med aviser på langruterne?

Den 1. marts fjerne vi aviserne og det gælder også på langruterne, fremover henter man dem elektronisk til sin smartphone eller tablet 22 timer før afgang. Der vil dog stadig være magasiner i business class.

Kan du fortælle lidt om det nye underholdningssystem?

Underholdningssystemet kommer fra Zodiac Rave og indeholder blandt andet 200 film. En positiv ting er at der vil være ekstra skærme i kabine - hvis en skærm går i stykker skal besætningen relativt enkelt kunne skifte en ødelagt skærm, det er i hvert fald målsætningen. Naturligvis vil jeg også påpege at trådløst internet ombord genindføres.

Hvordan ser det ud med renoveringen af flyflåden? Hvilke fly er de næste som renoveres?

Vi renoverer cirka et fly per måned, når et fly er færdigt og leveret tager vi det næste ind til renovering. Vores fire Airbus A330 bliver renoveret først og så håber vi at kunne nå en Airbus A340 inden sommerpausen. I løbet af efteråret renoverer vi endnu en Airbus A340. Arbejdet kan følges via vores hjemmeside, hvor der også står præcis hvilket fly der renoveres på et givent tidspunkt.

Kommer der de samme kabineprodukter i Airbus A350

Det er endnu ikke afgjort, det er en proces som starter til efteråret. Vores første Airbus A350 leveres i 2018 og meget kan ske inden da, der kan eksempelvis komme nye spændende sæder på markedet som er interessante for os at kigge på. Men, det kan naturligvis også blive sæder præcis magen til dem vi lancerer i dag, det afhænger lidt af hvad som sker på markedet og den respons vi får fra kunderne de kommende måneder. På vores nye fly af type Airbus A330 Enhanced er det dog de samme sæder.

Hvad er du mest tilfreds med ved de nye produkter?

Naturligvis at vi har fået vældigt gode produkter, men også at produkterne rent praktisk er blevet som forventet. Desuden er jeg meget tilfreds med at vi har holdt vores stramme tidsplan.

Hvad har været den største udfordring?

Tiden, det har været et meget presset projekt.

Kan du fortælle hvor meget projektet har kostet?

Knap 400 milioner danske kroner for de syv fly som renoveres i år.

Hvordan tror du at kabineprodukterne udvikler sig de kommende år?

Meget kan ske, både hos leverandørerne og på markedet. Til efteråret skal vi starte processen med at skabe kabineindretningen til Airbus A350 og det bliver meget spændende.

Kan vi også forvente nogle forandringer i kabinerne i Europa?

Ikke så meget lige i dag, men i 2016 får vi leveret vores første Airbus A320 NEO og vi har faktisk lige haft kick-off med Airbus for at begynde arbejdet med dem. På det fly findes en del muligheder for at eksperimenterer med placeringen af galleys og toiletter for bedre at udnytte pladsen ombord. Det bliver en spændende proces.

Er der noget andet du vil nævne som vi ikke har talt om?

Vi har et helt nyt belysningssystem i det nye fly, udviklet af en virksomhed som hedder Schott. SAS er faktisk premierekunde for dette system og det er rigtigt cool. I systemet findes eksempelvis sensorer som mærker hvor stærkt lyset i kabinen er og tilpasser belysningen derefter, siden findes der naturligvis en række mood lighting-effekter. Det er et stort fremskridt i forhold til den belysning som har fundets tidligere, hvor belysningen ikke altid har været helt ens i kabinen.

More from BusinessClass.com