Airbus nyeste passagerfly heder Airbus A350 og anses generelt som Airbus modstykke til Boeings populære Dreamliner. Både SAS og Finnair har bestilt Airbus A350 til deres langdistanceruter. BusinessClass fik en unik mulighed for at kigge ombord med rundvisning af Airbus eget personale.
Airbus er netop nu igang med en kombineret test- og PR-turne med deres Airbus A350. En chance for at vise det nye fly frem, samtidigt som Airbus selv får mulighed for at afprøve teknikken i forskellige situationer, forskellige klimaer og verdensdele, for på den måde at kunne opdage eventuelle børnesygdomme inden flytypen sættes i kommercielt trafik. Turneen startede i Toulouse den 24. juli og efter stop i bl.a. Johannesburg, Singapore, Sydney og Sao Paulo afsluttedes den i Helsinki hvor flyet blev budt velkommen med en vandsalut. Finnair bliver det første flyselskab i Europa der sætter Airbus A350 i trafik (derfor besøget i netop Helsinki) mens det aller først fly leveres til Qatar Airways i løbet af efteråret 2014. SAS forventes ikke at modtage deres Airbus A350 før i 2018.
Airbus A350 bydes velkommen med vandsalut i Helsinki
Airbus A350 XWB - Extra Wide Body
Det officielle navn på flytypen er A350 XWB hvor XWB står for Extra Wide Body - en ekstra bred flykrop. Mens mange fly har otte sæder i bredden på økonomiklasse kan der i Airbus A350 placeres ni sæder i bredden uden at det påvirker bredden på det enkelte sæde og den mængde plads hver enkelt passager får. Udefra ligner Airbus A350 Boeings 787 Dreamliner ganske meget, flykroppen virker dog noget mere kraftig mens Boeing 787 virker smallere. Dette passer godt overens med den officielle information fra Airbus - flyet er både højere og bredere.
Airbus A350 XWB med dens karakteristiske "sharklets" Noget der er svært at overse er flyets "sharklets" som findes længst ude på vingerne. Vingen er længst ude bøjet opad hvilket gør at man forbedrer flyets effektivitet og brændstofforbrug. "Sharklet" er Airbus egen version af denne konstruktion og de er lidt blødere i designet mens eksempelvis Boeing har en mere spids version. Airbus A350 XWB findes i tre versioner - A350-800, A350-900 og A350-1000. Med en normal kabinekonfiguration i to klasser rummer de forskellige modeller henholdsvis 276, 315 og 369 sæder.
Et mere stille og et mere brændselseffektivt fly
En stor del af flykroppen er lavet i kompositmaterialer samt med titanium og aluminium. Den speciellet og ganske avancerede kombination af forskellige materialer gør flyet lettere og derved sænker det også brændstofforbruget. Airbus A350 XWB bruger ifølge Airbus 25 procent mindre brændstof end Boeing 777 og 6 procent mindre end Boeing 787. Den nye konstruktion gør også at flyet er betydeligt mere stille end tilsvarende ældre fly, noget der også har været bemærkelsesværdig ved Airbus næstnyeste flytype Airbus A380.
Indretningen på Airbus A350
Kabinen på Airbus A350 er ikke markant anderledes indrettet end ditto på eksempelvis Airbus A380. Man har fra Airbus side dog foretaget visse småjusteringer for at forbedre komforten samt bedre kunne udnytte pladsen ombord. I øvrigt virkede flyet utroligt friskt og moderne. Indretningen i kabinen er givetvis en prototype fra Airbus og herefter er det op til hvert enkelt flyselskab at bestemme hvilke sæder man vil have og hvordan kabinen skal indrettes, noget der klares af andre selskaber. SAS har eksempelvis valgt et business class sæde fra Thompson Aero Seating mens Finnair har valgt et sæde fra Zodia til deres business class.
Indretningen på Airbus A350 Airbus er dog stadig for grundstrukturen ombord, hvilket også indkluderer den grundlæggende teknik til underholdningssystemet. Et test underholdningssystem var installeret i testflyet og der kunne man finde både avancerede kort og tre forskellige kameraer - to ved cockpittet og et øverst på flyets hale.
Underholdningnssystemet med flere forskellige kameraer Airbus A350 XWB har også et avanceret lyssystem i kabinen der blev demonstreret, et af de mest avancerede vi har set hidtil og som giver mulighed for at skabe mange forskellige effekter og stemninger. Eksempelvis har Finnair valgt at udnytte dette i meget høj grad med deres Space-Alive koncept.
Mere plads til håndbagage og flere elektroniske displays
En meget positiv nyhed er bagagehylderne til håndbagage der har fået et nyt design og er betydeligt større end tidligere. Disse er nu næsten helt firkantede og sådan at flere godkendte kabinekufferter får plads ombord.
God plads til håndbagage En anden spændende detalje som vi opdagede var det store antal elektroniske displays i loftet. På Airbus A350 har Airbus valgt at fjerne de traditionelle skilte med sikkerhedsbæltet, der normalt oplyses af en pærer og istedet erstattet dem med elektroniske displays. Den ansvarlige hos Airbus fortalte at dette fremfor alt var gjort af praktiske grunde, elektroniske displays er enklere at vedligeholde og har længere levetid, potentielt indebærer det også at hver enkelt flyselskab kan designe deres egne skilte i loftet.
Elektronisk display i loftet
Flere billeder af Airbus A350 XWB
Bemærk at sæderne ikke er koblet til noget specifikt flyselskab og at indretningen hos både SAS, Finnair og Qatar bliver lidt anderledes end på disse billeder. Ombord var der også en stor mængde testinstrumenter, midt i økonomiklasse var der eksempelvis et stort bord med cirka samme instrumenter som man finder i cockpittet hvor alt måles og kontrolleres under testflyvningerne.
Finnair bliver første europæiske flyselskab med Airbus A350
Finnair og Finavia byder Airbus A350 velkommen til Helsinki
Kabinen i economy class
Kabinen i business class
Heftige belysningseffekter
Underholdningssystemet på Airbus A350
Moderne toiletter ombord
Galleyt i business class
Cockpit på Airbus A350
Testbordet midt i flyet