Senaste nytt

SAS piloter i strejk?

Fredrik

Medlem
Är detta jämförbara siffror dock? Så vitt jag visste, men det kan vara olika och tex beroende på bas, så är Ryan piloter till största egenföretagare? Vilket isåfall innebär att tex egenavgifter och pensionsavsättningar ska dras av från dessa 1.5 miljoner, vilket gör att faktiska inkomsten hamnar rejält under vad sas piloterna får I snitt...

Visst, men jag är mer ute efter att jämföra med Norwegian då de har samma hemmamarknad m.m.

Det vore ju nämligen bra om vi kunde se om det är SAS piloter som har orimliga krav eller om det är något på arbetsgivarsidan som är skevt.
 

Swedestar

Medlem
Presentera fakta. Hur vet du vad de begär? Källa på det! Hur vet du vad de är erbjudna? Gissa kan ju vem som helst göra.

Kan inte SPG presentera lite fakta i form av ett kollektivavtal för allmän beskådan så kan var och en göra sin bedömning? Eller vill man inte? Varför?

Det är alltid bara axplock av information som delas när man ska jämföra sig mot "branschstandarden". Ser dåligt ut i ren jämförelse men när de ses i kontext med övriga villkor så är det kanske ganska bra ändå?

Enligt klippet ovan så tjänar man bra på Norwegian. Varför väljer då så många att gå från Norwegian till SAS och inte åt andra hållet?

Skrika jante och samtidigt förvänta sig sympati för människorna som gång på gång drabbas av strejken visar faktiskt på rätt stor brist på självinsikt.
 

mha321

Medlem
Visst, men jag är mer ute efter att jämföra med Norwegian då de har samma hemmamarknad m.m.

Det vore ju nämligen bra om vi kunde se om det är SAS piloter som har orimliga krav eller om det är något på arbetsgivarsidan som är skevt.
Det håller jag helt med. Ville bara göra den viktiga poängen om det där med att jämföra äpplen och päron.

Om man kunde presentera exakt hur avtalen ser ut så skulle det bli betydligt tydligare. Och helst då presentera både avtalen med sas och avtalen med Norwegian tex.

Piloterna vill säkert inte bara ha ett avtal publicerat för jämfört med majoriteten av deras kunder så har de det extremt bra. De får svårt att vinna allmänhetens sympati. Men om de tex kan visa en jämförelse mellan säg sas, Norwegian, eurowings och Ryan där man visar att avtalen med sas är i linje med eller sämre än de andra så skulle de ju helt plötsligt få väldigt mycket mer sympatier med sig.

Som det är nu så sitter istället många och tänker just att det nog finns en anledning till att de inte vill presentera en sådan jämförelse...
 

Sir Lemon

Medlem
Det verkar enligt Aktuellt/TV4 ikväll och uttalandet från facket framförallt handla om att A: SAS använder sina separata bolag för att kringgå anställningsvillkor och B: att anställningar i separata bolag kan avslutas och att då ”lång och trogen tjänst”-poäng (avseende lön och villkor) i moderbolaget förloras.
 

Tonton

Medlem
Vid pilotstrejken 2019 så sade Svenskt Näringsliv att snittlönen för en pilot hos SAS (observera, pilot - inte specifikt styrman/kapten) ligger på 93 000 SEK/månad, inklusive tillägg och traktamente.

Svensk pilotförenings (dåvarande) ordförande sade då detta kring lönerna:

Svenskpilotförening skrev:
SAS hävdar att deras piloter i snitt har en månadslön på 93 000 kronor.
– "Den siffran är oärlig och osann. Det faller på sin egen orimlighet. Det kan bara inte vara sant, säger Rawaz Nermany, ordförande för Svensk pilotförening, som företräder de svenska SAS-piloterna."

Men vad ligger snittlönen på enligt er?
– "Det är svårt att säga en snittlön. Vi räknar inte snittlön, det är inte intressant för oss. Ingångslön, slutlön och livslön, det är de tre aspekterna vi diskuterar."

Men kan man inte bara plussa ihop alla lönerna och räkna på ett snitt, det kan väl inte vara så svårt?
– "Det skulle man säkert kunna göra men vi ser inte värdet i att göra det."


Enligt SCB (2019) så var snittlönen för en pilot i Sverige 63 400 SEK/månad, inkl grundlön, fasta lönetillägg samt rörliga lönetillägg.

Källa på ovan:
Fack och arbetsgivare inte ens överens om vad en pilot tjänar | SVT Nyheter
Så mycket tjänar piloterna | SvD

#lyxstrejk
 
Last edited:
Sitter över Kräkland just nu men kan inte förstå konceptet att man retar sig på att piloterna kämpar för sin sak. Precis som du eller ngn annan får kämpa för sin sak. Varför denna avundsjuka? Se till att ni är piloter i så fall.
Fast just nu är det ju piloterna som klagar, så med ditt resonemang så kan jag inte förstå hur piloterna kan reta sig på att SAS kämpar för sin sak. Varför är piloterna irriterade? Piloterna borde ju i så fall se till att de inte är piloter utan hitta ett annat yrke där de kan tjäna i snitt 93k i månaden genom att jobba halvtid.
 

TLC

Medlem
Det ser ud til, at pilotforeningerne har valgt at følge de svenske regler ift notifikation af strejke.
Hvad er de svenske regler omkring udsættelse - er det muligt for en forligspart at udsætte strejken? Og såfremt det er tilfældet, hvad er den normale "interval" - 14 dage?
 
Last edited:
Toppen